Westerkerkgemeente

De Westerkerk is een heilige plaats midden in de stad, één van de vier Amsterdamse binnenstadskerken en een wijkgemeente van de Protestantse Kerk Amsterdam. Zij is wijkgemeente voor wie langs grachten en in straten wonen rondom de kerk, als ook voor een groot aantal gemeenteleden die in andere stadsdelen en elders wonen.
De kathedrale Westerkerk staat in het hart van Amsterdam. De toren van de kerk was eeuwenlang het oriënteringspunt voor de zeelieden die de haven van Amsterdam binnenvoeren. Tegenwoordig is de kerk een baken en plaats van rust voor mensen die van heinde en ver voor de diensten op zondag naar de kerk komen, als ook voor wie op doordeweekse dagen de kerk binnenlopen voor een moment van rust en bezinning.

gebouw_home200

Protestants

De Westerkerk is niet de enige grote, monumentale kerk in Nederland, maar wel één van de weinige die haar oorspronkelijke functie heeft behouden: het bieden van onderdak aan een kerkelijke gemeente.
De Westerkerkgemeente komt samen rondom het scheppende en bevrijdende Woord van God, zij weet zich bezield door de Bijbel en wil ook, bewust als zij zich is van haar apostolaire opdracht, anderen daarmee in contact brengen. Zij voelt zich verbonden met de protestantse traditie en wil wat waardevol is in die traditie op een aansprekende manier verbinden met het dagelijkse leven van mensen. De Westerkerk is een open en gastvrije gemeente, waartoe een ieder die dit wenst kan behoren.

Predikant

Vanaf oktober 1995 tot en met mei 2018 was ds. Fokkelien Oosterwijk predikant van de Westerkerkgemeente. Tijdens de vacatureperiode gaan diverse gastpredikanten voor in de kerkdiensten in de Westerkerk.

De kerkelijke gemeente wordt bestuurd door de kerkenraad.
Het dagelijks reilen en zeilen in de Westerkerk staat onder de hoede van de koster-beheerder en de bureaucoördinator.
Daarnaast zijn er vele vrijwilligers actief.