Concert Sine Nomine

ma 04 mei 21:00 - 23:00

Beschrijving

Annelies Marie Frank (of Anne Frank zoals we haar beter kennen) schreef, ondergedoken voor het Nazigeweld, haar wereldberoemd geworden dagboek. Met haar scherpe observatievermogen legde ze op een ontroerende manier het leven met familie en kennissen in het Achterhuis vast. Miljoenen mensen zijn sinds WO-II diep onder de indruk geraakt van “Het Achterhuis”.

Uit 14 passages van het dagboek van Anne Frank maakte Melanie Challenger een libretto met krachtige teksten die door de Engelse componist James Whitbourn op een aangrijpende manier op muziek gezet zijn. In eerste instantie als oratorium (2005) met groot orkest.

In 2009 was de première van de kamermuziekversie; voor sopraansolist, koor en piano, viool, cello en klarinet, vier instrumenten die sterk verbonden zijn met de Joodse cultuur en traditie. Dit is ook de versie die, kleiner en intiemer dan het oorspronkelijke oratorium, Sine Nomine gaat uitvoeren tijdens het Herdenkingsconcert 2015, 70 jaar na de bevrijding.

De tekst is gebaseerd op de Engelse vertaling van het dagboek van Anne Frank, maar wie goed luistert hoort ook flarden Nederlands en Duits. De sopraansoliste zingt de delen uit het dagboek; het koor becommentarieert de gebeurtenissen. Whitbourn gebruikt een veelheid aan muzikale 'citaten': iets wat lijkt op een Duits koraal of gregoriaans, Klezmer, een liedje van Vera Lynn, Grieks- of Joods orthodoxe klaagzang, zoete musical-achtige fragmenten. Kortom: de muziek is veelzijdig en afwisselend maar vormt toch één geheel.

De muziek van Whitbourn sluit prachtig aan bij de teksten. Zoals in het dagboek, horen en voelen we ook in de muziek Anne’s blijheid en verdriet, haar angst, geluk en hoop. Het is aangrijpend, zeker omdat we het uiteindelijke lot van Anne kennen.
Door haar dagboek, en door de muziek van Whitbourn, blijft ze tot ons spreken.
“… ik hoor steeds harder de aanrollende donder, die ook ons zal doden, ik voel het leed van miljoenen mensen mee en toch, als ik naar de hemel kijk, denk ik dat alles zich weer ten goede zal wenden... ” (15 juli 1944)

Onder leiding van Paul Valk zal Sine Nomine samen met de sopraansolist Marjon Strijk en de instrumentalisten Anoek Brokaar (viool), Anastasia Feruleva (cello), Ryanne Hofman (klarinet) en Frank Oppedijk (piano) op 4 mei in de Westerkerk dit stuk gaan uitvoeren. Wat een eer.
Maandagavond 4 mei 2015 om 21.00 uur Westerkerk, Prinsengracht 281, Amsterdam. De toegang is vrij.