Concert: Elias - Oratorium Felix Mendelssohn Bartholdy

Kalender
Datum
za 07 dec 15:00 - 18:00

Beschrijving

Klimaat en politiek. Israël is op een dieptepunt in zijn geschiedenis. De strijd om de macht wordt op hoog niveau uitgevochten. Koning Achab trouwt met de Fenicische prinses Izebel om de economie te redden en zoekt heil bij de god Baäl. Dan verschijnt de profeet Elia.
Elia verkondigt grote droogte als straf van Jahwe, de god van Israel. Het komt tot een confrontatie tussen de priesters van Baäl en Jahwe. Het offer voor Jahwe wordt met hemels vuur ontstoken, terwijl het offer voor Baäl onberoerd blijft. Vervolgens worden de priesters van Baäl op bevel van Elia gedood. Dan is Elia zijn leven niet meer zeker. Hij vlucht bij de berg Horeb de Sinaï woestijn in. Uiteindelijk wordt Elia in een wervelwind, veroorzaakt door een goddelijke wagen, in de hemel opgenomen.

Deze geschiedenis sprak Mendelssohn (1809-1847) zo sterk aan dat hij het Bijbelverhaal over Elia op meeslepende muziek heeft gezet met indrukwekkende koren, intieme aria’s en ontroerende duetten.


Het Residentiekoor uit Den Haag en het Hoofdstadkoor uit Amsterdam gaan dit grootse en meeslepende werk samen uitvoeren onder de bezielende leiding van Martin van der Brugge, m.m.v. het Dordrechts Kamerorkest.Solisten: Alison Metternich – Alt, Kaiyi Min – Sopraan, Ben Heijnen – Tenor, Marijn Zwitserlood - Bas

Meer info en kaarten: https://sites.google.com/site/hoofdstadkoor/home