Cantor-organist

josvanderkooy

Jos van der Kooy (1951) is sinds 1981 cantor en organist van de Westerkerk. Als cantor is hij dirigent van de Cappella Westerkerk.

Van elke repetitie en uitvoering maakt hij een muzikaal feest met een duidelijke plek voor de religieuze context van de muziek. Als organist is hij te horen in bijna alle kerkdiensten en tijdens veel concerten in het kader van de museale openstelling van de kerk. In de kinderkerk leert hij de kinderen zingen, bij de TREF. maaltijden begeleidt hij de samenzang en in het kader van Westerwijs geeft hij regelmatig lezingen. Hij staat in het midden van de gemeente en is beschikbaar om te musiceren bij vreugde en verdriet, voor heel jong en heel oud en alles wat daar tussenin zit.

Jos van der Kooy is sinds jaar en dag een bekende verschijning in het nationale en internationale muziekleven. Hij is stadsorganist van de Grote - of Sint Bavokerk Haarlem, organist van de Raad van State in Den Haag, docent aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, de Rijks Universiteit Leiden en de Internationale Zomerakademie voor organisten in Haarlem. Hij concerteert in vele Europese landen, Canada en Japan.

De Westerkerk beschouwt Jos van der Kooy als zijn thuisbasis. De kerkdienst op zondagochtend en de koorrepetitie op maandagavond ervaart hij als wekelijks terugkerende hoogtepunten in zijn bestaan. Verbinding van Woord, toon en mensen is wat hem drijft. Het begeleiden van gemeentezang en het improviseren over kerkliederen is voor hem een primaire levensbehoefte.

Prijzen en onderscheidingen

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy als erkenning voor zijn grote verdiensten voor het orgel en de orgelmuziek en mede op grond van zijn werk binnen de Westerkerkgemeente benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.

Jos van der Kooy schreef onder meer de muziek voor de Calvijn Cantate, waarvoor ds. Fokkelien Oosterwijk de tekst schreef.

Zie voor meer informatie de website van Jos van der Kooy: www.josvanderkooy.com