Westerkerk

De Westerkerk is het hele jaar door te bezichtigen op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur en vanaf 1 april ook op zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur. Gesloten op zondag en op dagen dat de kerk verhuurd is aan derden.

Protestantse kerk

De Westerkerk is door Hendrick de Keyser ontworpen en in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631 gebouwd. orgel1Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam, maar wel de grootste, die als protestantse kerk werd gebouwd. De Noorderkerk en de Zuiderkerk gingen de Westerkerk voor. De Nieuwe Kerk en de Oude Kerk waren oorspronkelijk gebouwd voor de rooms-katholieke mis en werden na de Reformatie en tijdens de Beeldenstorm (1566) ontdaan van altaar en beelden en zo overgenomen door de Protestanten.

Stijl

De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Het gebouw is rechthoekig: 48 meter lang, 28 meter breed en 27,5 meter hoog tot het houten tongewelf in het middenschip. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt. Dit 'lichteffect' wordt nog versterkt door de witte muren binnenin de kerk.

Interieur

Het interieur wordt, behalve door de grote ramen, gekenmerkt door grijswit geschilderde, natuurstenen versieringen tussen het witte pleisterwerk. Zuilen, bogen, ribben, pilasters en hoofdgestel van de benedenverdieping zijn van Bentheimer zandsteen en donkergrijs geschilderd. Omdat de Westerkerk in opdracht van het toenmalige Amsterdamse stadsbestuur is gebouwd, is het stadswapen overal in de kerk terug te vinden. De middenbeuk is, evenals de twee hoge zijbeuktraveeën, afgedekt met houten tongewelven die bij hun doorsnijding kruisgewelven vormen. De overige, lage zijbeuktraveeën hebben stenen kruisribgewelven.

Prinsenhuis

Op de Prinsengracht 277b is de ingang van het Prinsenhuis van de Westerkerk. Achter de rijk versierde poort, die ooit dienst deed als ingang van het Westerkerkhof, vindt u onder andere het secretariaat.prinsenhuis200

Burgemeesterspoortje

Aan de Westermarktzijde van de kerk is het Burgemeesterspoortje nog te zien. Vroegere burgervaders konden via deze ingang rechtstreeks de kerk binnengaan en in hun eigen bank (de Burgemeestersbank) plaatsnemen.

Pothuisjes

De pothuisjes die tegen de kerk zijn aangebouwd - vroeger uitgiftepunten van stoven en turf voor de bezoekers van de Westerkerk - zijn tegenwoordig leuke souvenirwinkeltjes.

Anne Frank

De ingang van de kerk bevindt zich op de Prinsengracht, nummer 279. De kosterwoning is er vlak naast, op nummer 281. Op het pleintje voor de kosterswoning staat een beeldje van Anne Frank, dat door toeristen veel gefotografeerd wordt. De kosterswoning is daardoor een van de meest gefotografeerde panden in Amsterdam. Een klein stukje verder op de Prinsengracht, op nummer 263, is het Anne Frankhuis te vinden. Combineer een bezoek aan het Anne Frankhuis met de Westerkerk!

Homomonument

Niet alleen het Anne Frankhuis en de Westerkerk zelf, ook het Homomonument trekt veel bezoekers. Het bevindt zich direct achter de kerk, op de hoek van de Westermarkt en de Keizersgracht.