Orgels

Boven de ingang van de Westerkerk torent hoog het grote orgel uit. Niet alleen met zijn indringende klanken, ook met zijn beschilderde luiken en duizelingwekkende pijpen maakt het orgel een onuitwisbare indruk.

gebouw_home200

Duyschot orgel

Toen de Westerkerk op Eerste Pinksterdag 1631 in gebruik werd genomen, was er nog geen orgel. Het maken van instrumentale muziek in de kerk werd toen nog als 'paaps' ervaren. Het kostte járen van overleg voordat er een orgel werd toegestaan. Was er eerst nog sprake van het overnemen van het orgel van de Oude Kerk of de Zuiderkerk, in 1681 besloot de Westerkerk toch orgelbouwer Roelof Barentszn. Duyschot opdracht te geven een orgel te bouwen.
De orgelluiken - prachtig beschilderd - zijn van de hand van Gerard de Lairesse.

Jurriaan Bouff

Op Eerste Kerstdag 1686 werd het orgel voor het eerst in een kerkdienst bespeeld, door Jurriaan Bouff uit Leiden. Hij speelde iedere zondag drie keer (er waren toen maar liefst vier diensten op zondag). Ook op donderdag en vrijdag, en op dank- en biddagen kon men hem beluisteren.

Koororgel

Behalve het grote orgel staat er nóg een orgel in de Westerkerk, van veel latere datum: het dominee H.A. Visserorgel.

Ds. Henny A. Visser (1911-2006), die van 1949 tot 1977 predikant was van de Westerkerk, introduceerde de cantatediensten in de Westerkerk. Voor de cantates was een kleiner koororgel nodig. D.A. Flentrop bouwde het in 1963 in opdracht van de Westerkerk.

orgel1

Meer lezen?

In 2008 verscheen een interessant boek: De orgels van de Westerkerk in Amsterdam. Maria Balkenende vertelt daarin veel over beide orgels. Het boek is rijk geïllustreerd en voorzien van een cd. Het is verkrijgbaar in de Books Corner van de Wester.