Graven

Wat hebben de schilder Rembrandt van Rijn, Lucas Bols, schrijver en cartograaf Joan Blaeu met elkaar gemeen? Inderdaad, zij zijn begraven in de Westerkerk. Zo vonden sinds de vroege zeventiende eeuw honderden Amsterdammers hier hun laatste rustplaats.  Stille getuigen daarvan zijn de vaak prachtig gebeeldhouwde grafstenen die nog steeds de Westerkerk sieren.

Databank

Wie er in de Westerkerk zijn begraven, wordt al geruime tijd door enkele vrijwilligers van de Westerkerk onderzocht. Veel is in het verleden gelukkig zorgvuldig vastgelegd "door kerckmeesteren op ordonnantie van borghermeestes en regeerders van Amsterdam". Maar de vrijwilligers proberen ook te achterhalen waar degenen die begraven werden vandaan kwamen, wat hun beroep was en hoe zij leefden. Zo is een schat aan informatie tot stand gebracht, die al voor een groot deel beschikbaar is.

De vele interessante feiten en wetenswaardigheden lijken toegedekt door de honderden grafstenen. De interactieve databank zal echter de geschiedenis van Amsterdammers uit het verleden doen herleven.
Klik op de plattegrond hieronder!

WesterkerkGraven