Jeugd

Palmzondag 2016Kinderen zijn belangrijk binnen de Westerkerkgemeente. Elke dienst begint dan ook met een gesprek met de kinderen. Door het jaar heen worden er veel activiteiten georganiseerd voor verschillende groepen van verschillende leeftijden.

Ieder zondag is er Kinderkerk (4-12 jaar).

Baby's en peuters (tot 4 jaar) kunnen in de creche worden achtergelaten in de vertrouwde handen van twee leidsters.

Young Ones

Als je te oud bent voor de Kinderkerk, doe dan mee met de Young Ones. Dit is een leuke groep jongens en meiden in de leeftijd van ongeveer 12 tot 16 jaar. Tijdens en buiten kerktijd werken we aan leuke projecten die met onze kerk, onze plek in deze wereld of de Bijbel te maken hebben.

Meestal gaan we één keer per seizoen 'bijbelskoken'. We proberen dan gerechten die in de Bijbel worden genoemd te maken met eerlijke ingrediënten. Het is heel gaaf om te doen en meestal ook om te smullen.

Met Pasen of in de Advent werken we aan projecten, waarmee we kinderen die het niet zo goed hebben, kunnen steunen. Bijvoorbeeld hebben we een paar keer zelf versierde kaarsen verkocht. De opbrengst was voor leeftijdsgenoten in Zuid-Afrika, die te maken hebben met de gevolgen van HIV besmetting en aids. Op Goede Vrijdag en zaterdag voor 4e Advent, toen we vrij waren van school, zijn we aan de slag gegaan met het maken van de kaarsen. Na afloop van de Paas- en Adventdienst hebben we deze verkocht aan kerkgangers, die zo een mooie kaars vanuit de Wester mee naar huis konden nemen of als groet voor iemand anders.

We hebben ook een keer op een zondagmorgen de klokken van de Westerkerk geluid. Dat was te horen over de hele stad heen. We zijn de toren in geklommen om te kijken én te voelen hoe dat gaat: de klokken luiden van de Wester. Jitsko Vrieze, hoofd van het klokkenluidersgilde vertelde dat je in een traditie van meer dan 350 jaar terecht komt, best indrukwekkend. En dan het enorme gewicht van de klokken. Aan het eind van de ochtend wist iedereen hoe zwaar welke klok is. We hebben ze ook zien hangen, hoog boven in de toren en moesten daarvoor een paar hele steile trappen beklimmen. We hebben wel 50 meter geklommen!

Verder hebben we een keer een rondleiding door de Rivierenbuurt gekregen en hoorden we hoe het kinderen daar in de Tweede Wereldoorlog is vergaan. Het ‘buurmeisje’ van de Westerkerk, Anne Frank, woonde daar voor zij ging onderduiken in het Achterhuis.

Na de zomer gaan we weer verder. We gaan weer een keer samen koken. En we gaan kennis maken met andere geloofsgemeenschappen in Amsterdam en met leeftijdsgenoten daar.

Als je wilt meedoen met een volgende activiteit van de Young Ones, laat het even weten via  ons emailadres:

Kinderkerk

Iedere zondagochtend (behalve gedurende de zomervakantie in regio Noord) is er kinderkerk voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De kinderkerk begint in de reguliere dienst, waarbij de predikant met de kinderen in gesprek gaat. De kinderen zitten dan om de preekstoel heen. Kort daarna gaan de kinderen voor hun eigen dienst naar het aangrenzende Prinsenhuis, dat binnendoor, via de kerk te bereiken is. Hier wordt een (Bijbel)verhaal verteld en er wordt gezongen. Ook werken de kinderen aan een knutsel- of tekenwerkje.

In de kinderkerk wordt uitgebreid aandacht besteed aan de christelijke feestdagen: met Palmpasen maken de kinderen Palmpasenstokken, vlak voor Kerstmis is er een kinderkerstontbijt en op Eerste Kerstdag mogen de kinderen verkleed komen. Voor de kinderen zijn deze feestdagen echt hoogtepunten in het jaar.

Crèche

Heeft u een baby of peuter (tot vier jaar), dan kunt u deze tijdens de dienst in de vertrouwde handen van de crècheleiding achterlaten, die altijd uit twee mensen bestaat. Er is in de crèche veel speelgoed en er ligt een aankleedkussen. Op verzoek kan flesvoeding worden verwarmd. Gemiddeld zijn er twee tot acht kinderen in de crèche aanwezig. Ook in de vakanties (opnieuw met uitzondering van de zomervakantie regio Noord) kunt u bij de crèche terecht.

Als u interesse heeft om af en toe als vrijwilliger mee te draaien in de crèche, dan bent u van harte welkom! Brengt u met regelmaat uw kleintje naar de crèche, dan is meedraaien in het rooster eigenlijk een 'vrijwillige verplichting'. Eén keer in de zes tot acht weken heeft u dan dienst.