In de samenleving

De Westerkerk staat in het hart van de stad; de gemeente bevindt zich dan ook letterlijk middenin de samenleving. De Westerkerk wil een open huis zijn met oog en oor voor de noden van de ander. En met een helpende hand.

In de protestantse kerk zorgt de diaconie voor de ondersteuning van mensen die het moeilijk hebben. Mensen die bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom niet kunnen deelnemen aan de zondagse en doordeweekse activiteiten in de Westerkerk, worden regelmatig bezocht. Twee keer per jaar ontvangen zij een 'bloemengroet'.

Vredesmiddag 2015

VoorzitterdiaconieDe diaconie van de Westerkerk organiseert jaarlijks een grote activiteit in het kader van de landelijke vredesweek. Op donderdag 24 september 2015 was de kerk gevuld met jong geluid: met woorden en muziek van leerlingen van het Carthesiuslyceum, het St.Nicolaaslyceum en het Vossiusgymnasium en het Leerorkest Amsterdam. De leerlingen van de scholen waren de uitdaging aangegaan om gedichten te schrijven met als thema 'Vrede verbindt'. Ze droegen met verve hun creaties voor. Het Leerorkest vulde de ruimte van de kerk met swingende muziek.Leerorkest
De gedichtenwedstrijd werd geopend door de voorzitter van de kerkenraad van de Westerkerk, John Faasse. De wedstrijd werd georganiseerd door de Westerkerk in samenwerking met Amnesty International. Zij maakten samen met de Anne Frankstichting dan ook deel uit van de jury. De Jonge Dichteres des Vaderlands, Maaike Rijntjes, reikte de prijzen uit voor de drie mooiste gedichten. De gedichtenwedstrijd was georganiseerd door de Westerkerk in samenwerking met Amnesty International. Zij maakten samen met de Anne Frankstichting deel uit van de jury. De Jonge Dichteres des Vaderlands, Maaike Rijntjes, reikte de prijzen uit voor de drie mooiste gedichten.

Het gedicht "De Muur" van Jonathan Kellogg en Tijn Uijlenburg - leerlingen van het Vossiusgymnasium - won de hoofdprijs.

VredesmiddagEen witte duif doorklieft de grauwe lucht
De muur die ons scheidt
Is als een grauwe schaduw over de stad
Die met de dag groter wordt

De muur die ouders van hun kinderen scheidt
Als een donkere tunnel zonder uitgang
Wij allen zullen samen komen
Onder het schijnen van de maan

De muur die ons allen scheidt
Zal kruimelen onder de kracht
Van onze liefde
Die ons altijd heeft verbonden

Als een glanzende draad
die de flarden aan elkaar naait
alles weer samentrekt
en ons laat dansen
snel als de wind.
Zoals een witje
net uit de pop
fladderend om uit alle macht
de dood te snel af te zijn
ons allen verbindt."

Maaike Rijntjes, Jonge Dichteres des Vaderlands droeg ter afsluiting een gedicht voor dat zij speciaal voor deze middag had geschreven:

"...Ze knipt een foto uit de krant van een klein jongetje op een Turks strand / zijn gezicht in golven die terugkomen om te halen wat van hen is,
zijn rode T-shirt omhoog gekropen zodat zijn buik bloot is en ze vraagt me

hoe ik in hemelsnaam kan blijven schrijven over
wegen naar de maan of landschappen op verre planeten
wanneer er mensen zijn die hun longen vol zeewater zuigen
om het geluk te zoeken of het geweld te ontvluchten dat hen van ons scheidt
in landen waar ze de talen niet van spreken.

Ik mompel dat er te veel verhalen niet in kranten staan,
dat ik wel begrijp waarom we ruimtesondes de nacht in sturen
foto’s maken van hartvormige vlekken op Pluto,
maar niet hoe de sterren soms dichterbij kunnen lijken

dan mensen met andere gebeden in hun handen en
scherven van oorlog in hun hart."

Collectes

In de kerk wordt ook gecollecteerd. Voor goede doelen dichtbij en ver weg, die worden vastgesteld door de Centrale Diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan onderwijs- of gezondheidszorgprojecten wereldwijd. De uitgangscollecte is bestemd voor projecten in Amsterdam en Nederland. Welke projecten dat zijn, wordt bepaald door de diaconie van de Westerkerk.

Een lokaal initiatief dat door de Westerkerk wordt gesteund, is bijvoorbeeld de Voedselbank in Amsterdam. Deze maakt gebruik van bakfietsen, die gekocht zijn met geld dat door de Westerkerk bijeengebracht is. Andere activiteiten die de diaconie organiseert zijn de maandelijkse schrijfavonden van Amnesty International en de maandelijkse Tref.Maaltijd.

Tenslotte zorgt de diaconie voor financiële ondersteuning van individuele mensen die in materiële of geestelijke nood verkeren en hulp behoeven.

Westerkerk Collecte.jpg - 9.51 KB