De nieuwe Westerwijs is uit!

Westerwijsfoto2014Het is zover: de nieuwe Westerwijs 2014-2015 is verschenen. 'Geloven in het hart van Amsterdam' - dat is deze keer de titel van het jaarprogramma van de Westerkerk. Want daar draait het om in de Westerkerk, één van de weinige monumentale kerkgebouwen in Nederland die in de eerste plaats als kerk wordt gebruikt. Westerwijs 2014-2015 staat boordevol met interessante, nuttige informatie en activiteiten: bijzondere kerkdiensten, lezingen, concerten en nog veel meer. En dat allemaal in de Westerkerk, hartje Amsterdam. Natuurlijk wilt u de Westerwijs direct doorbladeren. Dat kan: klik hier. Veel leesplezier en kom naar een van de vele activiteiten.

Het cantate seizoen is weer begonnen

Cantatediensten 60 jaarIn de dienst van zondag 28 september stond het Wester-kerkkoor olv JanJoost van Elburg weer garant voor twee prachtige cantates van Johann Sebastian Bach: Wer Dank opfert, der preiset mich BWV 17 en Warum betrübst du dich, mein Herz? BWV 138.
Een belangrijk deel van de Bachcantates hoort tot de ‘koraal-cantates’, omdat door het hele werk de rode draad loopt van een kerkgezang dat bekend was in de tijd van Bach, waarvan de gemeente zowel de woorden als de melodie goed kende. Ondanks dat ‘feest der herkenning’ heeft Bach zowel de oorspronkelijke tekst als de muzieknoten geheel nieuw aangekleed, met verbazingwekkende gevolgen.
De cantates worden begeleid door Ensemble ’t Kabinet, een jong en dynamisch ensemble dat zich toelegt op het ontsluiten van al het inherente drama in de barok muziek. Het ensemble doet dit door de wereld van de oude muziek in deze tijd opnieuw te verbeelden en met nieuwe kracht te bezielen. De eerstvolgende cantate wordt uitgevoerd op zondag 26 oktober 19.30 uur. Dan staat cantate BWV 5 op het programma: 'Wo soll ich fliehen hin' en 'Gott ist unsere Zuversicht' van J. Pachelbel.
Kom ook naar deze prachtige cantates en eigentijdse diensten!

Agenda

In de agenda van de Westerkerk zijn alle diensten en evenementen opgenomen. De liturgie voor de eerstvolgende kerkdienst vindt u vanaf vrijdag voorafgaand aan de dienst hier: 28 september 2014.
Naast de wekelijkse erediensten worden ook concerten gegeven en bijeenkomsten gehouden. In Westerwijs 2014-2015 vindt u alle inhoudelijke gegevens, data en aanvangstijden. U kunt ook contact met ons opnemen.

Donderdag 30 oktober Sam Baker in de Westerkerk
Deur open om 19.30 uur; aanvang 20.15 uur. Voor meer info, klik hier.

Direct toegang tot:

Agenda, Tref oktober 2014, Preekrooster 2014 , Lunchpauzeconcerten 2014. Westerwijs 2014-1015

Westerkerk Schild

Meer weten over de Wester?

Draagt u de Westerkerk ook een warm hart toe en wilt u bijdragen aan het in stand houden van deze veel bezochte en vrij toegankelijke kerk? Word dan Vriend. Klik op het logo van de Vrienden van de Wester.

Mededeling van de Kerkenraad

In verband met revalidatie na een ingrijpende operatie zal onze eigen predikant ds. Fokkelien Oosterwijk, de komende maanden afwezig zijn. Zie de agenda voor onze gastpredikanten die op zondag voorgaan.

Restauratie

De restauratie van de Westerkerk is in volle gang! Een deel van de kerk staat inmiddels in de steigers en zowel binnen als buiten wordt hard gewerkt aan oplossingen voor het vochtprobleem. Op de hoogte blijven van de restauratievorderingen? Klik dan hier.

Loket  levensvragen

LoketL websiteIedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een goed gesprek over de diepere vragen van het leven. Daarvoor bestaat het pastoraat van de Westerkerk. Klik hier voor meer informatie. Maar u kunt voor deze gesprekken nu ook terecht bij het Loket Levensvragen van de Protestantse Kerk Amsterdam. Wilt u de folder van dit Loket lezen klik dan op folder loket levensvragen.

Virtuele bezichtiging

Voor een schitterende 360-graden bezichtiging van de omgeving van de Westerkerk klik hier! Voor het interieur klik hier.

Preek van de week

Wester kansel 2De preken die in de Westerkerk worden gehouden, publiceren wij op deze website. Ook gastpredikanten worden gevraagd hun preek op onze site te laten plaatsen.
Klik hier voor de preek die ds. K. van den Broeke hield tijdens de kerkdienst op 27 juli 2014.
Wilt u vorige preken nog eens rustig doorlezen? Klik dan op Prekenarchief in het menu Kerkelijke gemeente.

De eigen predikant van de Westerkerk, ds. F.W. Oosterwijk, bereidt zich momenteel voor op een ingrijpende operatie die zij in de maand juni zal ondergaan. In verband daarmee en de daarop volgende revalidatie is zij de komende periode nog afwezig.

Brandend Braambos: meest spirituele plek in Nederland

Brandend BraambosDeze zomer is Kruispunt Radio samen met luisteraars op zoek naar de 'Meest spirituele plek van Nederland'. Tot 25 september kon Nederland stemmen op 30 nominaties. Op vrijdag 10 oktober wordt de 'Meest spirituele plek van Nederland' onthuld tijdens een live uitzending vanaf die locatie. Ook het Brandend Braambos in de Westerkerk blijkt als spirituele plek ingezonden. Beschreven als: imposant hoog en stralend lichtdoorschoten; dankzij de monumentale pilaren en goudglanzende kaarsenkronen van grote allure: dat is de Westerkerk van binnen. Maar vooral een stille plek in het midden van de drukke stad, waar je tot rust kunt komen. En in een zijbeuk: het Brandend Braambos. Een bijzondere plek om even stil bij te zijn, te mediteren of een kaars te branden. Waarlijk, de meest inspirerende en spirituele plek van Nederland. En wat de uitslag ook is: het Brandend Braambos in de Westerkerk is en blijft een meest spirituele plek.