Een gezegend nieuw jaar!

De Westerkerk wenst iedereen een gezegend nieuw jaar toe.
De Westerkerk is een eigentijdse gemeente waar iedereen welkom is. Een plek van bezinning, eigentijdse zondagse diensten, muziek, cantates, stilte en heel veel meer.
Kom in het nieuwe jaar een keer langs. De Westerkerk is dagelijks geopend en toegang is ook in 2017 nog steeds gratis. Geniet van de bijzondere architectuur, de zondagse diensten of de stilte bij het Brandend Braambos; brand daar een kaars met je eigen gedachten. Of geniet van de stilte in het midden van de stad, of blader door de mooiste boeken in onze boekwinkel en luister naar inspirerende muziek, gespeeld door topsolisten. Word donateur van de Stichting Cantatediensten om de unieke traditie van 65 jaar Bach cantates te ondersteunen.
Kortom, een plek waar in een spoor van eeuwen en met het oog op de toekomst mensen samenkomen.

Eerste cantatedienst in 2017

De kerstversiering in de Westerkerk is opgeruimd en het kerstfeest lijkt voorbij. Maar zo is het niet in de traditie van de kerk, want januari staat in het teken van Epifanie, de verschijning van de Heer. Johann Sebastian Bach (1685-1750) schreef voor deze tijd feestelijke cantates. In de Westerkerk horen we er één, op de vierde zondag van Epifanie, 29 januari: ‘Wär’ Gott nicht mit uns diese Zeit’ (BWV 14). Het Westerkerkkoor, Ensemble ’t Kabinet, Marjon Strijk (sopraan), David du Crocq (tenor) en Ken Gould (bas) maken er o.l.v. dirigent JanJoost van Elburg een feest van. De cantate klinkt tijdens de kerkdienst op zondagmorgen 29 januari 2017, aanvang 10.30 uur. Ds Fokkelien Oosterwijk leidt de dienst. Jos van der Kooy bespeelt het grote orgel. Een feest van Woord en muziek als afsluiting van een lange kersttijd. Kom het meevieren in de Wester!

Agenda

In de agenda van de Westerkerk zijn alle kerkdiensten, evenementen, concerten en bijeenkomsten opgenomen. De liturgie voor de eerstvolgende kerkdienst vindt u hier vanaf vrijdag voorafgaand aan de dienst. Om auteursrechtelijke redenen bevat de onlineversie van de liturgie voorlopig alleen de verwijzing naar de liederen die gezongen worden in plaats van de gehele tekst. Klik hier voor de liturgie van 15 januari. U kunt ook contact met ons opnemen.

ANBI gegevens

De Westerkerk is een kerk van de Protestantse Gemeente te Amsterdam, die erkend is als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daardoor kunnen giften aan de Westerkerk tot 125% worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Voor alle info over de ANBI gegevens: klik op het logo.
Direct toegang tot:  Agenda, Preekrooster 2017, Tref. december 2016 - januari 2017

Gemeentebijeenkomst
Het concept van het nieuwe beleidsplan van de Westerkerkgemeente 2017-2021 kunt u hier inzien. Ieder die zich als lid van de Westerkerkgemeente beschouwt is welkom om daarover met de kerkenraad van gedachten te wisselen tijdens de gemeentebijeenkomst op zondag 15 januari 2017 van 12 tot 13 uur.

Onze kunstschatten op reis

De monumentale orgelluiken van ons Duyschot orgel, beschilderd door de 17e eeuwse topschilder Gerard De Lairesse (1640-1711), zijn tijdelijk uitgeleend aan het Rijksmuseum Twenthe.
Het transport van de luiken in september 2016 was een mega-operatie van wereldformaat en een unicum voor Amsterdam en de kunstwereld.
Klik hier voor een boeiende film over het weghalen van de luiken. De twee orgelluiken, beiden groter dan de Nachtwacht, hadden nog nooit eerder de Westerkerk verlaten. Ze worden tot eind januari als topstukken tentoongesteld op de allereerste overzichtstentoonstelling ooit van Gerard de Lairesse in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.
De Westerkerk kijkt ernaar uit om na de
tentoonstelling het orgel weer in volle luister te herstellen. Ook dan kan iedereen weer de topstukken bewonderen, aangezien de Westerkerk elke dag gratis toegankelijk is voor het publiek.