Toonkunstkoor Amsterdam: Johannes Passion

Kalender
Datum
zo 12 mrt 15:30 - 18:00

Beschrijving

De paastijd begint vroeg in Amsterdam: op zondag 12 maart 2017. Toonkunstkoor Amsterdam, dat al meer dan een eeuw jaarlijks de Matthäus Passion zingt, voert dan voor het eerst sinds 1991 weer de Johannes Passion uit.
Het verhaal is in beide passies hetzelfde, maar de sfeer van beide werken is heel verschillend. In de Matthäus Passion volgt Bach de evangelist Mattheus met zijn nadruk op Jezus als mens, met menselijke angsten, twijfels en pijn; de Johannes Passion is directer, want Johannes wilde Jezus vooral als zelfverzekerde verlosser van de mensheid laten zien. Er zit veel dramatiek in de Johannes Passion: het koor gaat het ene moment als een woedende volksmassa tekeer, het volgende moment geeft het stem aan een groepje soldaten dat lolletjes zit te maken. Verontwaardiging en bezinning, spot en zelfinzicht wisselen elkaar af. Die dramatische effecten worden bereikt doordat het koor in een groter en een kleiner koor is verdeeld. Op die manier kan het zowel de intimiteit van een kamerkoor laten horen als de monumentale klank van een groot koor. Door de variatie in klankkleur en dynamiek ontstaat zo een unieke vertolking van het lijdensverhaal.

m.m.v. Concertgebouw Kamer Orkest, Wim Dijkstra, orgel, Romina Lischka, viola da gamba, Israel Golani, chitaronne o.l.v. Boudewijn Jansen

Kaartverkoop
Tickets: € 30 via Nationale Theaterkassa: http://www.ntk.nl/voorstelling/johannes-passion-tka